101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
wtorek, 16 kwietnia, 2024

KALAFIOR

Kalafior
Kalafior

Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis L.) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych.

WARTOŚCI ODŻYWCZE / KALORYCZNE

Kalafior ma niska wartość energetyczna, a więc jest idealnym składnikiem dla wszystkich diet odchudzających, ma też bardzo niski indeks glikemiczny. Kalafior to bogactwo witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika, a także składników mineralnych, taki jak: potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witamina C, A i K. Kalafior zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, a także działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Możemy spotkać się z odmianami o różnej barwie róży od białego wszystkim nam znanego po zielony, pomarańczowy czy fioletowy. Wartość energetyczna w 100 g to 25 kcal.

PORADY

Wymaga gleby żyznej próchnicznej, dostatecznie wilgotnej. Preferuje stanowiska słoneczne. Należy unikać gleb piaszczystych – ze względu na płytki system korzeniowy należy uprawiać go w ziemi dobrze zatrzymującej wilgoć. Ze względu na duże wymagania pokarmowe, wskazane jest zasilenie gleby w roku poprzedzającym uprawę obornikiem lub kompostem. W zależności od odmiany kalafiora wysadza się go do skrzynek w lutym, marcu bądź nawet w czerwcu. Sadzonki należy sadzić w rozstawie co około 40 cm.

CIEKAWOSTKI

W skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

POPULARNE ODMIANY

Rodzaj / Odmiana Termin siania / sadzenia Termin zbioru
Beta – odmiana wczesna
Rozsada: III-IV VII-IX
Sadzenie rozsady do gruntu: IV-VII VII-IX
Delta – odmiana średnio późna
Rozsada: II-IV VII-IX
Sadzenie rozsady do gruntu: IV-VII VII-IX

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA