Podczas Dożynek w gminie Masłów ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego pod hasłem „Wiejska micha” w którym wzięły udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich i zespołów działających na terenie gminy Masłów. Udział w konkursie wzięły potrawy, które mają związek z regionem i są wyrobami wytworzonymi z wykorzystaniem w znacznej części surowców występujących na terenie gminy Masłów ze szczególnym uwzględnieniem tematu konkursu, jakim jest wiejska micha.
Pierwsze miejsce zdobyły Brzezinianki za Michę Zielarki, czyli pulpeciki w sosie z warzyw rosnących w przydomowych ogródkach.
Micha Zielarki to kompozycja zdrowych sezonowych warzyw uprawianych przez gospodynie z gminy Masłów i pysznych pulpecików, podawanych z sosem. Inspiracją dla pań były dania sprzed lat, spożywane w świętokrzyskich domach. Jak przyrządzić takie danie? Brzezinianki zdradziły przepis i sposób wykonania.
Składniki
- PULPECIKI:
- ½ kg mięsa mielonego
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- 3 cebule
- ziele angielskie
- liść laurowy
- SOS:
- 3 papryki (czerwona, pomarańczowa, żółta)
- 1 mała cukinia
- 1 kabaczek
- 1 cebula
- ½ kg ziemniaków
- ½ główki kalafiora
- ¼ główki kapusty białej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera (korzeń)
- rozmaryn
- kolendra
- bazylia
- natka pietruszki
- koperek
- nać selera
- lubczyk
Sposób przygotowania
Z mięsa mielonego, cebuli, jajek, pieprzu, soli uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w wodze z solą, nacią selera, kolendrą, lubczykiem i rozmarynem.
Kabaczek, cukinię, pomidory, ziemniaki, marchewkę, korzeń selera, korzeń pietruszki, kalafior, kapustę młodą pokroić w duża kostkę i ugotować w wywarze z pulpecików z dodatkiem ziół i przypraw. Gotować do miękkości, następnie dodać pulpeciki.
Z podanej ilości składników wychodzić około 10 porcji.