101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 19 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Micha Zielarki – najlepsze danie w konkursie gminy Masłów

PrzezMarzena Smoręda
17 sierpnia 2022
w KULINARIA
Micha Zielarki - pyszne pulpeciki z warzywami ogródka / Fot. Urząd Gminy Masłów
Micha Zielarki – pyszne pulpeciki z warzywami ogródka / Fot. Urząd Gminy Masłów

Podczas Dożynek w gminie Masłów ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego pod hasłem „Wiejska micha” w którym wzięły udział panie z Kół Gospodyń Wiejskich i zespołów działających na terenie gminy Masłów. Udział w konkursie wzięły potrawy, które mają związek z regionem i są wyrobami wytworzonymi z wykorzystaniem w znacznej części surowców występujących na terenie gminy Masłów ze szczególnym uwzględnieniem tematu konkursu, jakim jest wiejska micha.

Pierwsze miejsce zdobyły Brzezinianki za Michę Zielarki, czyli pulpeciki w sosie z warzyw rosnących w przydomowych ogródkach.

Micha Zielarki to kompozycja zdrowych sezonowych warzyw uprawianych przez gospodynie z gminy Masłów i pysznych pulpecików, podawanych z sosem. Inspiracją dla pań były dania sprzed lat, spożywane w świętokrzyskich domach. Jak przyrządzić takie danie? Brzezinianki zdradziły przepis i sposób wykonania.

Składniki

  • PULPECIKI:
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 3 cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • SOS:
  • 3 papryki (czerwona, pomarańczowa, żółta)
  • 1 mała cukinia
  • 1 kabaczek
  • 1 cebula
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ główki kalafiora
  • ¼ główki kapusty białej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (korzeń)
  • rozmaryn
  • kolendra
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • koperek
  • nać selera
  • lubczyk

Sposób przygotowania

Z mięsa mielonego, cebuli, jajek, pieprzu, soli uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w wodze z solą, nacią selera, kolendrą, lubczykiem i rozmarynem.

Kabaczek, cukinię, pomidory, ziemniaki, marchewkę, korzeń selera, korzeń pietruszki, kalafior, kapustę młodą pokroić w duża kostkę i ugotować w wywarze z pulpecików z dodatkiem ziół i przypraw. Gotować do miękkości, następnie dodać pulpeciki.

Z podanej ilości składników wychodzić około 10 porcji.

Micha Zielarki - pyszne pulpeciki z warzywami ogródka / Fot. Urząd Gminy Masłów
Micha Zielarki – pyszne pulpeciki z warzywami ogródka / Fot. Urząd Gminy Masłów
Tagi: Koło Gospodyń WiejskichkulinariaWiejska micha
Udostępnij68Tweet42Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.