Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Dawniej, tuż przed tłustym czwartkiem, w każdym domu gospodynie smażyły oponki ziemniaczane. Posypane zmielonym cukrem stanowiły rarytas dla wszystkich domowników.
Oponki ziemniaczane
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1 kg ugotowanych i jeszcze ciepłych ziemniaków
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży
- 4 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Ziemniaki przecisnąć dwa razy przez praskę. Dodać do nich resztę składników i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić na stolnicy na 30 minut, aby mogło wyrosnąć. Po upływie tego czasu z ciasta uformować niewielkie kuleczki, którym następnie nadać kształt kiełbaski i połączyć końce. Oponki pozostawić na 20 minut, aby podwoiły swoją objętość. Wyrośnięte kłaść na rozgrzany smalec i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.
Przepis podała Elżbieta Lubaś z Koła Gospodyń Wiejskich z Bieganowa.