101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Oponki ziemniaczane

PrzezMarzena Smoręda
1 lutego 2023
w KULINARIA
Oponki ziemniaczane / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Oponki ziemniaczane / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


Dawniej, tuż przed tłustym czwartkiem, w każdym domu gospodynie smażyły oponki ziemniaczane. Posypane zmielonym cukrem stanowiły rarytas dla wszystkich domowników.

Oponki ziemniaczane

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1 kg ugotowanych i jeszcze ciepłych ziemniaków
  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 4 jajka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania

ZiemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More przecisnąć dwa razy przez praskę. Dodać do nich resztę składników i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić na stolnicy na 30 minut, aby mogło wyrosnąć. Po upływie tego czasu z ciasta uformować niewielkie kuleczki, którym następnie nadać kształt kiełbaski i połączyć końce. Oponki pozostawić na 20 minut, aby podwoiły swoją objętość. Wyrośnięte kłaść na rozgrzany smalec i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.

Przepis podała Elżbieta Lubaś z Koła Gospodyń Wiejskich z Bieganowa.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij73Tweet46Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.