Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Pierogi z białym serem na słodko
Wydrukuj przepisSkładniki
- NADZIENIE:
- 1 kg twarogu
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- śmietana
- cukier do smaku
- bułka tarta
- CIASTO:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- olej roślinny
Sposób przygotowania
Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, dodać olej i jajko. Wyrabiać ciasto do uzyskania plastycznej masy. Zakryć bawełnianą ściereczką i odstawić do lodówki. Twaróg wymieszać z żółtkiem, łyżeczką cukru waniliowego i 2 łyżkami śmietany. Doprawić cukrem do smaku. Jeśli masa twarogowa jest za rzadka, wsypać do niej trochę bułki tartej. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy z nich kłaść nadzienie serowe i sklejać. Pierogi wrzucać na lekko posolony wrzątek (dodać do wody odrobinę oleju). Gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać lekko schłodzone lub zimne. Polać posłodzoną śmietaną z dodatkiem cynamonu lub sosem miodowo-cynamonowym.
Sos miodowo-cynamonowy
Składniki: 3 łyżki miodu, 2 łyżki masła, cynamon do smaku.
Sposób wykonania: Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i cynamon. Podgrzać do chwili, aż zabulgocze.
Przepis podała Krystyna Garczyk z Koła Gospodyń Wiejskich z Sobótki.