101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 22 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Pierogi z białym serem na słodko

PrzezMarzena Smoręda
1 marca 2023
w KULINARIA
Pierogi z białym serem na słodko / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Pierogi z białym serem na słodko / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Pierogi z białym serem na słodko

Wydrukuj przepis

Składniki

  • NADZIENIE:
  • 1 kg twarogu
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • śmietana
  • cukier do smaku
  • bułka tarta
  • CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej roślinny

Sposób przygotowania

Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, dodać olej i jajko. Wyrabiać ciasto do uzyskania plastycznej masy. Zakryć bawełnianą ściereczką i odstawić do lodówki. Twaróg wymieszać z żółtkiem, łyżeczką cukru waniliowego i 2 łyżkami śmietany. Doprawić cukrem do smaku. Jeśli masa twarogowa jest za rzadka, wsypać do niej trochę bułki tartej. Ciasto rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy z nich kłaść nadzienie serowe i sklejać. Pierogi wrzucać na lekko posolony wrzątek (dodać do wody odrobinę oleju). Gotować do wypłynięcia. Pierogi podawać lekko schłodzone lub zimne. Polać posłodzoną śmietaną z dodatkiem cynamonu lub sosem miodowo-cynamonowym.

Sos miodowo-cynamonowy

Składniki: 3 łyżki miodu, 2 łyżki masła, cynamon do smaku.
Sposób wykonania: Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i cynamon. Podgrzać do chwili, aż zabulgocze.

Przepis podała Krystyna Garczyk z Koła Gospodyń Wiejskich z Sobótki.

Tagi: kulinariaŚODRŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracji
Udostępnij76Tweet48Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.