W II etapie Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, na pierwszym miejscu znalazła się Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków – popisowe danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich KGW Klimontowianki. Gospodynie zdradziły przepis na tę wyjątkowo smaczną potrawę.
Pierś z kaczki pieczona na jabłkach z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków
Wydrukuj przepisSkładniki
- 4 szt. piersi z kaczki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 kwaśne jabłka (szara reneta, antonówka)
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- KOPYTKA - SKŁADNIKI:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (ok. 1400 g – waga przed obraniem).
- ok. 250-300 g mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- SAŁATKA Z BURACZKÓW – SKŁADNIKI:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Piersi popieprzyć, posolić, skórę naciąć w rąby i odstawić na kilka godzin do lodówki (na noc). Pierś kładziemy na zimną patelnię i obsmażamy na maśle klarowanym skórą do dołu. Smażymy na dość dużym ogniu, dociskając do patelni, aby skóra się ładnie zrumieniła po 5 min. z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry, przelać część tłuszczu ze smażenia i piec pod przykryciem 20 min. Następnie wyjąć z piekarnika, obłożyć mięso jabłkiem pokrojonym w ósemki, posypać majerankiem i piec jeszcze 10 min w temp. 200 stopni C.
KOPYTKA – WYKONANIE
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę. Do przestudzonych ziemniaków dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Uformować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. pokroić wałeczki na ukośne kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Zagotować wodę (ok. 3 l), dodać 1płaską łyżkę soli. Do gotującej wody wrzucić przygotowane kopytka i gotować (2 min od wypłynięcia).
Wyjąć na talerz łyżką cedzakową.
SAŁATKA Z BURACZKÓW – WYKONANIE
Umyte buraki zawinąć w folię do pieczenia i piec w piekarniku 90 min w 200 stopni C. Upieczone i przestudzone buraki obrać (w rękawiczkach) i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać starte jabłko, a następnie dodać mąkę i wszystko razem podsmażyć. Dodać starte buraki, doprawić: solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na talerz.
JAK PODAĆ?
Na talerzu układamy pierś z kaczki skórą do dołu, kopytka oraz sałatkę z buraczków. Mięso delikatnie polewamy mieszanką tłuszczu i jabłek powstałą podczas pieczenia.