101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Pierś z kaczki pieczona na jabłkach z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków

PrzezMarzena Smoręda
1 grudnia 2022
w KULINARIA

W II etapie Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, na pierwszym miejscu znalazła się Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem, podana z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków – popisowe danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich KGW Klimontowianki. Gospodynie zdradziły przepis na tę wyjątkowo smaczną potrawę.

Pierś z kaczki pieczona na jabłkach z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków

Pierś z kaczki pieczona na jabłkach z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków

Pierś z kaczki pieczona na jabłkach z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków

Pierś z kaczki pieczona na jabłkach z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków

Pierś z kaczki pieczona na jabłkach z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków
Pierś z kaczki pieczona na jabłkach z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków

Pierś z kaczki pieczona na jabłkach z kopytkami i sałatką z pieczonych buraków

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 4 szt. piersi z kaczki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 kwaśne jabłka (szara reneta, antonówka)
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • KOPYTKA - SKŁADNIKI:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (ok. 1400 g – waga przed obraniem).
  • ok. 250-300 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • SAŁATKA Z BURACZKÓW – SKŁADNIKI:
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Piersi popieprzyć, posolić, skórę naciąć w rąby i odstawić na kilka godzin do lodówki (na noc). Pierś kładziemy na zimną patelnię i obsmażamy na maśle klarowanym skórą do dołu. Smażymy na dość dużym ogniu, dociskając do patelni, aby skóra się ładnie zrumieniła po 5 min. z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.

Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry, przelać część tłuszczu ze smażenia i piec pod przykryciem 20 min. Następnie wyjąć z piekarnika, obłożyć mięso jabłkiem pokrojonym w ósemki, posypać majerankiem i piec jeszcze 10 min w temp. 200 stopni C.

KOPYTKA – WYKONANIE

Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę. Do przestudzonych ziemniaków dodać resztę składników i zagnieść ciasto.

Uformować wałeczki o średnicy ok. 2 cm. pokroić wałeczki na ukośne kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Zagotować wodę (ok. 3 l), dodać 1płaską łyżkę soli. Do gotującej wody wrzucić przygotowane kopytka i gotować (2 min od wypłynięcia).

Wyjąć na talerz łyżką cedzakową.

SAŁATKA Z BURACZKÓW – WYKONANIE

Umyte buraki zawinąć w folię do pieczenia i piec w piekarniku 90 min w 200 stopni C. Upieczone i przestudzone buraki obrać (w rękawiczkach) i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać starte jabłko, a następnie dodać mąkę i wszystko razem podsmażyć. Dodać starte buraki, doprawić: solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na talerz.

JAK PODAĆ?

Na talerzu układamy pierś z kaczki skórą do dołu, kopytka oraz sałatkę z buraczków. Mięso delikatnie polewamy mieszanką tłuszczu i jabłek powstałą podczas pieczenia.

Tagi: kulinariaprzepis
Udostępnij71Tweet45Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.