101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Pokutne praznole

PrzezMarzena Smoręda
20 lutego 2023
w KULINARIA

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


Pokutne praznole / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Pokutne praznole / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Przepis na tą potrawę został odtworzony w 2012 r. podczas jednego ze spotkań z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Odrowążku (gmina Bliżyn). Takie prazoki dawniej były często przygotowywane. Później nowoczesne, bardziej wykwintne potrawy wyparły te proste, ale jakże smaczne. Na spotkaniu starsze gospodynie przypominały sobie, jak kiedyś je przygotowywały. Każda dodała od siebie coś innego. Rezultatem tego spotkania było przyrządzenie żelaznych prazoków. Wszystkim bardzo smakowały. Przepis został spisany i ocalony od zapomnienia.

Pokutne praznole

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1 kg mąki, 2 szklanki mleka, soda oczyszczona, sól

Sposób przygotowania

Z mąki, mleka, sody i soli zagnieść ciasto i rozwałkować na stolnicy. Z ciasta wykrawać okrągłe praznole i piec na rumiano z obu stron na fajerce kuchni kaflowej. W nowoczesnych kuchniach gazowych upieczenie praznoli nie daje wymaganych efektów. Spożywać je na ciepło lub na zimno. Najlepiej smakują z kawą inką czy mlekiem.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij73Tweet46Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.