Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej, smażony łosoś z sosem rakowym, puree i fasolką szparagową
Wydrukuj przepisSkładniki
- Polędwica z dorsza 0,5 kg
- Filet łososia 0,5 kg
- Szynka parmeńska 1 op.
- Szyjki rakowe
- Śmietanka 36%
- Cebula 300 gr.
- Masło
- Ziemniaki 1 kg
- Por 1 szt.
- Świeża pietruszka
- Świeży koperek
- Świeży tymianek
- Olej
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Sos rakowy: przygotowujemy wywar ze skorup raków. Usuwamy je i do wywaru dajemy pokrojoną cebulę, tymianek, koperek i zalewamy szklanką brandy, podpalamy. Po odparowaniu dodajemy białe wino i też podpalamy. Redukujemy sos i dodajemy śmietankę 36 %. Po 10 minutach gotowania przecedzamy przez drobne sitko, dodajemy masło i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy szyjki rakowe i jeszcze przez chwilę gotujemy.
Polędwica z dorsza: dorsza płuczemy, kroimy na kawałki i pieprzymy, owijamy szynką parmeńską i smażymy na oleju z dodatkiem masła.
Łosoś: rybę smażymy na oleju z masłem, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie dodajemy do nich przesmażonego na maśle pora, posiekaną pietruszkę i koperek, masło, śmietankę 36% i dokładnie ubijamy.
Fasolka: fasolkę gotujemy w solonej wodzie. Następnie przesmażamy ją na maśle.