101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej, smażony łosoś z sosem rakowym, puree i fasolką szparagową

30 marca 2022
w KULINARIA
27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce
27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce

Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej, smażony łosoś z sosem rakowym, puree i fasolką szparagową

Wydrukuj przepis

Składniki

  • Polędwica z dorsza 0,5 kg
  • Filet łososia 0,5 kg
  • Szynka parmeńska 1 op.
  • Szyjki rakowe
  • Śmietanka 36%
  • Cebula 300 gr.
  • Masło
  • Ziemniaki 1 kg
  • Por 1 szt.
  • Świeża pietruszka
  • Świeży koperek
  • Świeży tymianek
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Sos rakowy: przygotowujemy wywar ze skorup raków. Usuwamy je i do wywaru dajemy pokrojoną cebulę, tymianek, koperek i zalewamy szklanką brandy, podpalamy. Po odparowaniu dodajemy białe wino i też podpalamy. Redukujemy sos i dodajemy śmietankę 36 %. Po 10 minutach gotowania przecedzamy przez drobne sitko, dodajemy masło i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy szyjki rakowe i jeszcze przez chwilę gotujemy. 

Polędwica z dorsza: dorsza płuczemy, kroimy na kawałki i pieprzymy, owijamy szynką parmeńską i smażymy na oleju z dodatkiem masła. 

Łosoś: rybę smażymy na oleju z masłem, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie dodajemy do nich przesmażonego na maśle pora, posiekaną pietruszkę i koperek, masło, śmietankę 36% i dokładnie ubijamy. 

Fasolka: fasolkę gotujemy w solonej wodzie. Następnie przesmażamy ją na maśle. 

27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce
27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce
27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce
27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce
27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce
27.08.2021. Letnia kuchnia Radia Kielce. Piątkowa rybka / Anna Kwapisz / Radio Kielce
Tagi: kulinaria
Udostępnij234Tweet146Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.