Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej, smażony łosoś z sosem rakowym, puree i fasolką szparagową
Wydrukuj przepisSkładniki
- Polędwica z dorsza 0,5 kg
- Filet łososia 0,5 kg
- Szynka parmeńska 1 op.
- Szyjki rakowe
- Śmietanka 36%
- CebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More 300 gr.
- Masło
- ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More 1 kg
- PorPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More 1 szt.
- Świeża pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More
- Świeży koperekKoper ogrodowy (Anethum graveolens L.) – gatunek rośliny ... More
- Świeży tymianek
- Olej
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
Sos rakowy: przygotowujemy wywar ze skorup raków. Usuwamy je i do wywaru dajemy pokrojoną cebulę, tymianek, koperek i zalewamy szklanką brandy, podpalamy. Po odparowaniu dodajemy białe wino i też podpalamy. Redukujemy sos i dodajemy śmietankę 36 %. Po 10 minutach gotowania przecedzamy przez drobne sitko, dodajemy masło i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy szyjki rakowe i jeszcze przez chwilę gotujemy.
Polędwica z dorsza: dorsza płuczemy, kroimy na kawałki i pieprzymy, owijamy szynką parmeńską i smażymy na oleju z dodatkiem masła.
Łosoś: rybę smażymy na oleju z masłem, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie dodajemy do nich przesmażonego na maśle pora, posiekaną pietruszkę i koperek, masło, śmietankę 36% i dokładnie ubijamy.