101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 29 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Polędwiczka z suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami to idealne danie na świąteczny stół. /. Fot. Canva

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami to idealne danie na świąteczny stół. /. Fot. Canva

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami to idealne danie na świąteczny stół. Przepis na nie podało Koło Gospodyń Wiejskich Fanisławice z powiatu kieleckiego.  Jak je przyrządzić?

Składniki: 65 dag polędwiczki wieprzowej, 2 łyżki suszonych pomidorów;
Składniki na marynatę: szczypta soli, szczypta majeranku, 3 ząbki świeżego czosnku, pieprz do smaku;
Składniki na sos: 2 łyżki całych kaparów, 30 ml śmietany 30 %, 3 ząbki czosnku, 3 dag parmezanu, 1 czubata łyżka masła, sól, pieprz;
Składniki na kopytka: 1 kg ziemniaków, 20 dag mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania: Polędwiczki: mięso opłukać, osuszyć i wyciągnąć ścięgna. Pokroić na równe kawałki. Przeciąć środek mięsa tak, aby można było włożyć suszone pomidory. Następnie zamarynować w przyprawach. Odstawić na dwie godziny. Przygotować strecz i urządzenie do pakowania próżniowego. Każdy kawałek polędwiczki zawinąć bardzo mocno, po bokach związując na supeł. Spakować do worka próżniowego. Do garnka wlać wodę, tak aby polędwiczki mogły się zanurzyć. Do ugotowanej i wyłączonej wody włożyć polędwiczki i przykryć. Należy pilnować temperatury, aby nie przekroczyła 60˚C, delikatnie podgrzewając, gdy przestygnie. Nie gotować. Czas ok. 90 min. Przygotowane mięso wyjąć z folii, pokroić na grubsze ukośne kawałki.
Sos kaparowo-parmezanowy: kapary delikatnie zblendować. Na maśle podsmażyć czosnek, dodać kapary, zalać śmietaną. Gdy się zredukuje dodać starty parmezan. Nie gotować, aby się nie zważył. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kopytka: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, jajko i sól. Połączyć składniki na jednolite ciasto. Uformować wałeczki, grubości kciuka, obtaczając w mące. Wałeczek formować o szerokości 1,5-2 cm. Kluseczki gotować przez ok. 3 min licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Fanisławice z powiatu kieleckiego.

 

„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA
ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA
FOLK RADIO

Tagi: gotowanieKGW FanisławicekulinariaPolędwiczki wieprzoweprzepissos kaparowo-parmezanowysuszone pomidory
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Towarzystwo Gospodyń, Włościańskie Towarzystwo Rolnicze, a teraz Koło Gospodyń Wiejskich

Następny wpis

Barszcz grzybowy z fasolą na Wigilię

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Barszcz grzybowy z fasolą na Wigilię / Fot. Canva

Barszcz grzybowy z fasolą na Wigilię

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.