Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Ser żółty domowej roboty
Wydrukuj przepisSkładniki
- 1,5 kg sera białego
- 2-2,5 litra mleka
- 1 litr wody
- 4 żółtka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka soli
- przyprawy według uznania: zioła, czosnek lub drobno pokrojona wędlina
Sposób przygotowania
Mleko i wodę gotować ok. 5-10 minut, ciągle mieszając i sukcesywnie dodając rozdrobniony biały ser. Gotować, aż masa zrobi się gęsta i ciągliwa. Przecedzić przez durszlak. W oddzielnym garnku rozpuścić masło, utrzeć żółtka, sodę i sól. Połączyć wszystkie składniki z masą serową. Gotować ciągle mieszając, aż ser zrobi się gęsty. Do masy można dodać zioła, np. majeranek, szczypiorek, czosnek lub wędlinę. Gorącą masę wlewamy do wysokiego naczynia, umieszczamy w chłodnym miejscu, aby ser zastygł.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Szerzawach.