101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Ser żółty domowej roboty

PrzezMarzena Smoręda
21 lutego 2023
w KULINARIA

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


Ser żółty domowej roboty / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Ser żółty domowej roboty / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Ser żółty domowej roboty

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1,5 kg sera białego
  • 2-2,5 litra mleka
  • 1 litr wody
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka soli
  • przyprawy według uznania: zioła, czosnek lub drobno pokrojona wędlina

Sposób przygotowania

Mleko i wodę gotować ok. 5-10 minut, ciągle mieszając i sukcesywnie dodając rozdrobniony biały ser. Gotować, aż masa zrobi się gęsta i ciągliwa. Przecedzić przez durszlak. W oddzielnym garnku rozpuścić masło, utrzeć żółtka, sodę i sól. Połączyć wszystkie składniki z masą serową. Gotować ciągle mieszając, aż ser zrobi się gęsty. Do masy można dodać zioła, np. majeranek, szczypiorekSzczypiorekCzosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem (Alli... More, czosnek lub wędlinę. Gorącą masę wlewamy do wysokiego naczynia, umieszczamy w chłodnym miejscu, aby ser zastygł.

Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich w Szerzawach.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij69Tweet43Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.