101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 12 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Śledzie z grzybami i cebulą

Śledzie z grzybami i cebulą

Fot. Canva

Śledzie to ryby w sam raz na okres postu. Od kilku stuleci są kulinarnym symbolem tego czasu. Przysłowiowy śledzik był i pozostał do dziś potrawą, która króluje na naszych stołach w Środę Popielcową. Jak go smacznie przyrządzić?

Składniki: 4 filety śledziowe a’la Matjas, 1 duża cebula, 4-5 suszonych grzybów, ok. 50 ml oleju, 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki octu, 2 ziarenka jałowca, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta cukru.

Sposób przygotowania: Grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Filety śledziowe opłukać lub jeśli są słone, namaczać w wodzie ok. 30 minut –  w razie potrzeby wymienić wodę i ponownie odstawić. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka, grzyby odsączyć (wodę zostawić), pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażać, aż się zeszkli. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca oraz grzyby. Całość wymieszać, chwilę smażyć. Wlać ocet i 1/2  szklanki wody pozostałej po namaczaniu grzybów, dołożyć koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru, smażyć 5 minut. Doprawić pieprzem, odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić w mniejsze kawałeczki, wymieszać z grzybami i cebulą. Przełożyć do słoika, zakręcić, odstawić w zimne miejsce. Śledzie najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień. Podawać z chrupiącym pieczywem.


ZOOM NA WIEŚ - KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


Tagi: gotowanieKielcekulinariapostprzepisrybyśledzieśledzie z cebuląśledzie z grzybamiśroda popielcowaŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Komisja Europejska odstąpiła od ugorowania gruntów w 2024 roku

Następny wpis

Znów są nieoprocentowane pożyczki dla producentów trzody chlewnej z obszarów ASF

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Wsparcie bezpośrednie za 2023 rok w Polsce i w UE

Znów są nieoprocentowane pożyczki dla producentów trzody chlewnej z obszarów ASF

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.