101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Słupiański siekaniec dworski

PrzezMarzena Smoręda
14 lutego 2023
w KULINARIA
Słupiański siekaniec dworski / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Słupiański siekaniec dworski / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


Siekaniec w Słupi i okolicach był robiony od dawna i nie nosił innej nazwy. Receptura jego wykonania przekazywana była ustnie z pokolenia na pokolenie. Nazwa potrawy wywodzi się od technologii jej wytwarzania (składniki musiały być siekane nożem). Druga wersja nazwy może pochodzić od maszynek do mielenia mięsa, które w XVIII wieku nazywane były siekańcami.

Słupiański siekaniec dworski

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1,5 kg tłustej pieczeni wieprzowej - najlepiej karczku
  • słonina
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • 2 żółtka
  • mąka
  • 1 szklanka śmietany
  • pieprz
  • sól
  • FARSZ:
  • 1 szklanka grubej kaszy gryczanej
  • 25 dag masła

Sposób przygotowania

Kaszę na farsz uprażyć na maśle z dwoma szklankami wody. Masło nadaje kaszy puszystości i sypkości. Pieczeń wieprzową posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę obtartą ze skórki namoczyć w rosole, słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę, wsypać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Do wyrobionej masy wbić żółtka, oddzielając starannie od białek, bo inaczej siekaniec będzie twardy. Ponownie dobrze wymieszać. Słupiański siekaniec dworski musi być wyrabiany bardzo długo. Stolnicę zmoczyć wodą, rozłożyć siekaną masę na płaski plaster w kształcie kwadratu. Na środek wyłożyć wystudzoną kaszę i zwinąć na podłużny klops. Obsypać mąką, włożyć na rozgrzane masło i obsmażyć. Pod koniec smażenia podlać śmietaną. Smażyć krótko, aby był soczysty.

Przepis podała: Halina Bodzioch z Koła Gospodyń Wiejskich w Słupi Jędrzejowskiej (z archiwum ŚODR).

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij69Tweet43Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.