101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Słyszeliście o fitce kazimierskiej?

Słyszeliście o fitce kazimierskiej?

Fitka kazimierska / Fot. swietokrzyskie.org.pl

Fitka kazimierska znana jest od wieków w powiecie kazimierskim. To bardzo prosta, tania, ale smaczna zupa, która na innych terenach ma zmodyfikowane wersje.

Fitka kazimierska to zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i warzywami, z dodatkiem kaszy jęczmiennej, zagęszczana zasmażką i zabielana śmietaną. Niepowtarzalny smak zupa zawdzięcza wywarowi z mięsa, skwarkom i aromatowi warzyw.

Zupę tę w zależności od regionu nazywano różnie. W kieleckim i pińczowskim nazywana była – „bieda”, w krakowskim – „fiutka”. Natomiast na terenie powiatu kazimierskiego mówiło się na nią „dziod”, „dziadowsko spółka”, „pitucha”.

Najbardziej przyjęła się jednak nazwa „fitka” i była gotowana niemal we wszystkich domach, co wynikało z kilku powodów. Produkty do jej przyrządzenia były właściwie szeroko dostępne i tanie, a sama zupa smaczna i sycąca. Wszystkie surowce wchodzące w skład fitki były dostępne w każdym gospodarstwie, a przecież powiat kazimierski słynął z długich tradycji rolniczych – upraw warzyw i zbóż.

W biedniejszych domach oraz na Popielec kobiety przygotowywały podobną zupę, ale w nieco skromniejszej wersji – z dodatkiem klusek drobionych i mleka.

Składniki: mięso drobiowe lub wieprzowe, ziemniaki, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, cebula, smalec, słonina lub boczek, mąka, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: kawałek mięsa drobiowego lub wieprzowego wypłukać i włożyć do gotującej się wody (około 5 l). Dodać liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu mięso wyjąć, a do wywaru włożyć obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce marchewkę i pietruszkę, drobno posiekany ząbek czosnku, zieleninę i usmażoną na tłuszczu cebulę. Po 15 minutach do zupy wsypać grubą kaszę jęczmienną, a następnie zagęścić zasmażką.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: fitkafitka kazimierskakulinariaPopielecpowiat kazimierskiprzepisŚwiętokrzyskietradycjawarzywazbożazupa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Stoi dąb nad wodą” [POSŁUCHAJ]

Następny wpis

Czas na warzywa korzeniowe

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Czas na warzywa korzeniowe

Czas na warzywa korzeniowe

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.