101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Smacznego weekendu. Wołowina po burgundzku

6 maja 2022
w KULINARIA
06.05.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Radosław Łysak - restauracja Monopolka. Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
06.05.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Radosław Łysak – restauracja Monopolka. Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

Wołowina po burgundzku – to propozycja na proste i smaczne danie obiadowe. W programie kulinarnym „Smacznego weekendu” zaprezentował je Radosław Łysak z restauracji Monopolka w Kielcach. Potrawa pochodzi z kuchni francuskiej i jej przygotowanie nie stwarza żadnych problemów.

Składniki

  • wołowina bez kości (pieczeniowa) ok 1kg
  • seler naciowy
  • marchew x2
  • pietruszka korzeń x2
  • cebula x2
  • pieczarki (opakowanie)
  • bulion
  • butelka czerwonego wytrawnego wina (najlepiej francuskie)
  • 4 prawdziwki suszone (wcześniej długo moczone)
  • mąka
  • olej
  • młode ziemniaki ok. 2 kg
  • masło (kostka)
  • do dekoracji: natka pietruszki oraz szczypiorek

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w dużą kostkę. Obtaczamy w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki. Po chwili wlewamy wino. Zostawiamy bez przykrycia, by z wina odparował alkohol. Dodajemy bulion, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy aż mięso będzie miękkie, ale nie krócej niż dwie godziny.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Wodę trzeba posolić. Kiedy będą miękkie, ugniatamy bez obierania drewnianą łyżką z masłem i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Na talerzu układamy ziemniaki. Robimy w nich wgłębienie, w które wlewamy sos z mięsem. Dekorujemy zieloną pietruszką i szczypiorkiem.

06.05.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
06.05.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
06.05.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu: Radosław Łysak - restauracja Monopolka. Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
06.05.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Na zdjęciu: Radosław Łysak – restauracja Monopolka. Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
06.05.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
06.05.2022. Radio Kielce. Smacznego weekendu. Fot. Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce
Tagi: kulinaria
Udostępnij68Tweet43Wyślij

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.