Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki
- 300 g antrykotu
- 300 g łopatki
- 300 g żeberek
- 100 g kiełbasy cienkiej
- 50 g wędzonej szynki
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 2 pory
- 1 seler
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 100 g kiszonych ogórków
- 70 g przecieru pomidorowego
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pęczek kopru
- pół cytryny
- 3 l wody
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Na mięsny wywar: woda, mięso, marchew, pietruszka, por, seler, ziele, liście laurowe. Gotować ponad 3 godz. Przecedzić, mięso pokroić w cienkie paski i ponownie wrzucić do wywaru. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni na maśle, po czym dodać przecier pomidorowy, smażyć 3 min. i dodać do wywaru. Kiełbasę pokroić w kostkę, szynkę w paski, zesmażyć na patelni, dodać do zupy. Ogórki zetrzeć na tarce na oczkach, zesmażyć na maśle, aż odparuje woda, dodać do zupy. Dolać wodę z ogórków. Doprawić solą, pieprzem. Cytrynę pokroić w plastry, dorzucić do zupy. Podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego!