101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 22 września, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Soljanka

27 czerwca 2022
w KULINARIA
Soljanka / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej
Soljanka / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej

Składniki

  • 300 g antrykotu
  • 300 g łopatki
  • 300 g żeberek
  • 100 g kiełbasy cienkiej
  • 50 g wędzonej szynki
  • 3 marchewkimarchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More
  • 3 pietruszkiPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More
  • 2 pory
  • 1 selerSeler korzeniowySelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More
  • 1 cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g kiszonych ogórków
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pęczek kopru
  • pół cytryny
  • 3 l wody
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Na mięsny wywar: woda, mięso, marchewmarchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, pietruszkaPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, porPoryPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More, selerSeler korzeniowySelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More, ziele, liście laurowe. Gotować ponad 3 godz. Przecedzić, mięso pokroić w cienkie paski i ponownie wrzucić do wywaru. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni na maśle, po czym dodać przecier pomidorowy, smażyć 3 min. i dodać do wywaru. Kiełbasę pokroić w kostkę, szynkę w paski, zesmażyć na patelni, dodać do zupy. OgórkiOgórekOgórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz... More zetrzeć na tarce na oczkach, zesmażyć na maśle, aż odparuje woda, dodać do zupy. Dolać wodę z ogórków. Doprawić solą, pieprzem. Cytrynę pokroić w plastry, dorzucić do zupy. Podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego!

Tagi: Danie od sąsiadakulinariaMuzeum Wsi Kieleckiej
Udostępnij70Tweet44Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.