Sushi
Wydrukuj przepisSkładniki
- Beza:
- Białka 4 szt.
- Cukier puder 300 gr.
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka
- Ocet spirytusowy 1 łyżeczka
- Sos:
- Brzoskwinie w puszcze 1 puszka
- Mleko kokosowe 1 puszka
- Cukier około 100 gr.
- Krem:
- Żółtka 11 sztuk
- Cukier 250 gr.
- Mąka 80 gr.
- Mleko 1l.
- Laska wanilii
- Śmietanka 30%
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy i dodajemy ocet ryżowy. Tuńczyka i łososia kroimy w paski. Ogórka i paprykę także kroimy w cieniutkie paski. Na macie do sushi rozkładamy ryż i nakładamy do środka te składniki, które lubimy. Następnie dokładnie zawijamy (rolujemy) i kroimy na plastry. Sushi można obtaczać w sezamie lub rozpocząć przygotowania od nori i dopiero wykładać ryż.
Sposób podania:
Podajemy z sosem sojowym i wasabi.