101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Świętokrzyska kuchnia na święta. Jaką rybę przyrządzić?

Karp z Rudy Malenieckiej / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Karp z Rudy Malenieckiej / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Świętokrzyska kuchnia wigilijna i świąteczna mają swoje potrawy i smaki. Tradycyjne postne dania królują na stołach przeddzień Bożego Narodzenia, za to pierwszy i drugi dzień świąt należy do potraw mięsnych oraz ciast i słodyczy. Planując zakupy na święta, warto zainspirować się kulinarnymi przepisami rodem ze Świętokrzyskiego, zamieszczonymi w książce pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” wydanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

W Wigilię na stołach może pojawić się nie tylko karp przyrządzony na wiele sposobów czy popularne śledzie, ale także na przykład pyszny szczupak. W książce zawierającej najlepsze przepisy na tradycyjne potrawy, która zdobyła w tym roku pierwsze miejsce w 30. edycji ogólnopolskiego konkursu na najlepsze wydawnictwo wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego, jest kilka ciekawych propozycji na dania z ryb.

Jedną z nich jest karp smażony z Rudy Malenieckiej, który posiada wyjątkowy smak wynikający głównie z warunków hodowlanych. Ubogie podłoże stawów, zwłaszcza piaszczyste, powoduje, że karp nie ma posmaku szlamu i osadów dennych, a niewielka ilość łusek na grzbiecie, wokół płetw bocznych i brzusznych, czasem wzdłuż linii bocznej pozwala na szybsze sprawienie ryby przed obróbką kulinarną.

Karp z Rudy Malenieckiej, wystawiony przez Ryszarda Sidora i jego spółkę rybacką w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, w 2008 roku otrzymał II nagrodę w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego. W następnym roku uznany został jako produkt tradycyjny województwa świętokrzyskiego i otrzymał wpis na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wędzony karp z Zawidzy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Wędzony karp z Zawidzy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Wędzony karp z Zawidzy to kulinarna propozycja wigilijna Gospodarstwa Rybackiego Zawidza w Łoniowie, gdzie karpie karmione są tylko pokarmem naturalnym, dzięki czemu zachowują niepowtarzalne walory smakowe. Specjalnością gospodarstwa stały się ryby wędzone metodą tradycyjną. Przy wędzeniu ryb bardzo ważny jest rodzaj użytego drzewa – powinien to być suchy dąb i mokra olcha. Stawy w Zawidzy to pozostałość po dawnych stawach, które należały do dóbr rodziny hrabiów Moszyńskich, niegdyś zamieszkujących Pałac Hrabiów Moszyńskich znajdujący się w Łoniowie.

Rytwiański karp w galarecie to propozycja Ireny Pogorzelskiej ze Święcicy. Gmina Rytwiany usytuowana jest pośród olbrzymiego kompleksu leśnego, stanowiącego ok. 50 proc. ogólnej powierzchni, zaś w zachodniej części rozwidlenia rzeki Czarnej rozciągają się ogromne tradycyjne stawy rybne przegrodzone bujną roślinnością. Hodowla karpia na tym terenie ugruntowana jest ponad 100-letnią tradycją. Stawy rybne w gminie Rytwiany obejmują łącznie około 180 hektarów. Na bazie tej ryby przygotowywano przeróżne potrawy, a przepisy na nie rozpowszechniane są obecnie przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia. Popularną potrawą z tego regionu jest właśnie karp rytwiański w galarecie. Rytwiański karp z tutejszych stawów hodowlanych został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych woj. świętokrzyskiego w 2016 roku.

Szczupak „pomykowski” / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Szczupak „pomykowski” / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Szczupak „pomykowski” smażony z Bud to wigilijna propozycja Teresy i Grzegorza Wójcickich z Jesionowego Dworku – Pensjonatu w Gospodarstwie Rybackim Budy. Budy to niewielki przysiółek należący do sołectwa Kotki. Przepływa tam potok Pomykowski, zasilający istniejące tu stawy. Przed laty należały one do rosyjskiego pułkownika, później przejął je Fryderyk Hess, który miał w tym miejscu dworek, a obok niego na Potoku Pomykowskim młyn. Po II wojnie światowej stawy upaństwowiono i ostatecznie przekazano je Urzędowi Miasta i Gminy Busko-Zdrój. W 1982 roku ojciec pana Grzegorza – Andrzej kupił stawy w Budach, przywrócił im świetność i zaczął hodować głównie karpia królewskiego i szczupaka. Obecnie właścicielem stawów w Budach jest Grzegorz Wójcicki, który kontynuuje rodzinną tradycję, hodując i promując karpia królewskiego oraz szczupaka pomykowskiego.

Te i inne przepisy prezentujemy w zakładce KULINARIA

Tagi: Boże NarodzeniekarpŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Skończył się czas na wirowanie miodu
AKTUALNOŚCI

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół.

Czytaj więcejDetails
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025
Drożej w skupach i na targowiskach

Ziarna zbóż na stabilnym poziomie cen

20 maja 2025
Hodowla kur / For. Canva

Apel Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kielcach do hodowców drobiu

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.