101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 8 grudnia, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Rytwiański karp w galarecie

PrzezMarzena Smoręda
8 grudnia 2022
w KULINARIA
Rytwiański karp w galarecie / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Rytwiański karp w galarecie / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Rytwiański karp w galarecie

Wydrukuj przepis

Składniki

  • kilogramowy karp
  • 80 dag suszonych śliwek szydłowskich bez pestek
  • 50 dag rodzynek
  • 5 średnich cebul
  • 3 szklanki wody
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pęczek włoszczyzny bez kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More (2 marchewkimarchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, 2 pietruszkiPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, kawałek selera, natkaPietruszka naciowaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More)
  • odrobina białego wina
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • małe opakowanie żelatyny
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie rytwiańskiego karpia w galarecie rozpoczyna się od dokładnego oczyszczenia i umycia ryby. Następnie tuszkę karpia należy lekko posolić, natrzeć przeprawami i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Cebulę obrać, pokroić w grube kawałki i zalać wrzącą, osoloną wodą. Do wody z cebulą dodać przyprawy oraz oczyszczone warzywa (marchewmarchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, selerSeler korzeniowySelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More, pietruszkaPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More) i wszystko razem gotować na wolnym ogniu. Pokrojonego w dzwonka karpia włożyć do wywaru i gotować przez 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Po wystudzeniu wyjąć i usunąć delikatnie ości. Śliwki i rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Rybę ułożyć na głębokim półmisku, udekorować – między dzwonka włożyć śliwki i rodzynki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wywar z ryby zagotować, dodać namoczoną żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Nie gotować. Przecedzić przez drobne sitko i zalać karpia tężejącą galaretą. Udekorować wg uznania.

Przepis podała Irena Pogorzelska ze Święcicy.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij70Tweet44Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.