101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 3 czerwca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Tradycyjny bigos ma swoje święto

Marzena SmorędaPrzezMarzena Smoręda
19 stycznia 2023
w AKTUALNOŚCI, PORADY I ZALECENIA
0
Bigos ze słodkiej białej kapusty / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Bigos ze słodkiej białej kapusty / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

598
Udostępnienia
3.3k
Wyświetlenia

Bigos to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Przepis na niego jest niezwykle prosty. Wystarczą kiszona kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More, mięso, kiełbasa i przyprawy, by danie zachwyciło smakiem. Bigos swój dzień w kalendarzu ma 20 stycznia.

To od stuleci sztandarowe danie serwowane na imprezach i uroczystościach, zwłaszcza jesienią i zimą. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno poszatkowana kiszona kapustaFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone lub wędzone śliwki, cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More i przyprawy.

Wszystko wrzuca się do dużego garnka i dusi, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i pachnieć wędzonką i śliwkami.

Bigos w czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem czy uszlachetnić dodatkiem miodu.

Smak bigosu zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. W staropolskiej kuchni zużywano do bigosu pozostałe resztki pieczeni i wędlin, które bardzo podnosiły smak potrawy.

Niektórzy dodają do bigosu koncentrat pomidorowy oraz zioła: kminek, majeranek, ziele angielskie. Według wielu przepisów mięsa powinno być wagowo tyle samo, co kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More.

Tagi: bigosfolklorkulinariatradycja
Poprzedni wpis

Smalczyk piaseczański

Następny wpis

O problemach i perspektywach dla branży sadowniczej na TSW w Kielcach

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Wnioski o płatności bezpośrednie - nabór do 30 czerwca
AKTUALNOŚCI

Wnioski o płatności bezpośrednie – nabór do 30 czerwca

PrzezMarzena Smoręda
2 czerwca 2023

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydłużyło termin składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich w ramach II filara WPR.

Czytaj więcej
Rozpoczęło się ważne badanie GUS dotyczące rolnictwa

Rozpoczęło się ważne badanie GUS dotyczące rolnictwa

2 czerwca 2023
Ile mamy dzieci w województwie? Gdzie i kiedy najczęściej się rodzą?

Ile mamy dzieci w województwie? Gdzie i kiedy najczęściej się rodzą?

2 czerwca 2023
Sałatka z darów lasu

Sałatka z darów lasu

2 czerwca 2023
Następny wpis
18.01.2023. Kielce. Targi Kielce. Targi Sadownictwa i Warzywnictwa / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

O problemach i perspektywach dla branży sadowniczej na TSW w Kielcach

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.