101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 22 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Tradycyjny bigos ma swoje święto

Marzena SmorędaPrzezMarzena Smoręda
19 stycznia 2023
w AKTUALNOŚCI, PORADY I ZALECENIA
0
Co się dawniej na wsi jadało

Bigos ze słodkiej białej kapusty / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

Bigos to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Przepis na niego jest niezwykle prosty. Wystarczą kiszona kapusta, mięso, kiełbasa i przyprawy, by danie zachwyciło smakiem. Bigos swój dzień w kalendarzu ma 20 stycznia.

To od stuleci sztandarowe danie serwowane na imprezach i uroczystościach, zwłaszcza jesienią i zimą. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno poszatkowana kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone lub wędzone śliwki, cebula i przyprawy.

Wszystko wrzuca się do dużego garnka i dusi, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i pachnieć wędzonką i śliwkami.

Bigos w czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem czy uszlachetnić dodatkiem miodu.

Smak bigosu zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. W staropolskiej kuchni zużywano do bigosu pozostałe resztki pieczeni i wędlin, które bardzo podnosiły smak potrawy.

Niektórzy dodają do bigosu koncentrat pomidorowy oraz zioła: kminek, majeranek, ziele angielskie. Według wielu przepisów mięsa powinno być wagowo tyle samo, co kapusty.

Tagi: bigosfolklorkulinariatradycja
Poprzedni wpis

Smalczyk piaseczański

Następny wpis

O problemach i perspektywach dla branży sadowniczej na TSW w Kielcach

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Rolnictwo będzie bardziej atrakcyjne? Tak zapowiada Komisja Europejska
AKTUALNOŚCI

Rolnicy będą mieli swojego rzecznika

PrzezMarzena Smorędai1 Inni
22 maja 2025

Rolnicy będą mieli swojego rzecznika.

Czytaj więcejDetails
Brzoza piękna, łatwa w uprawie i… modna w ogrodzie

Trwa sezon na brzozę. Pomaga nawet na włosy!

22 maja 2025
Pasztetowa z Gatnik oceniana była podczas konkursu Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023 w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda

Kiełbasy, szynki, miody, ciasta i przetwory na finale konkursu Smaki Regionów

22 maja 2025
Pomidory koktajlowe cieszą się coraz większą popularnością w uprawie. / Fot. Marzena Smoręda

Żółte, pomarańczowe, czerwone i brązowe, owalne i kuliste

22 maja 2025
Następny wpis
18.01.2023. Kielce. Targi Kielce. Targi Sadownictwa i Warzywnictwa / Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

O problemach i perspektywach dla branży sadowniczej na TSW w Kielcach

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.