Do 26 listopada potrwa w tym roku Tydzień Kuchni Polskiej. Na pierwszym planie na kartach dań w restauracjach będą między innymi: gęsina, kaczka, schab, wołowa rolada, pierogi, serniki i szarlotki. Kucharze biorący udział w akcji serwować będą najpopularniejsze polskie dania, aby zaprezentować bogactwo i różnorodność dań, w nowoczesnej odsłonie.
W akcji bierze udział kilkaset restauracji w całej Polsce. Swoje regionalne przysmaki zaprezentują też restauracje z Kielc i województwa świętokrzyskiego. Czym zachwycą klientów?
Gospoda Echa Leśne zaprezentuje między innymi: sałatkę z grillowanym kurczakiem lub z serem pleśniowym i żurawiną, golonkę w plastrach w sosie kurkowym czy sernik z czekoladą i wiśniami.
Lapidarium pod Ratuszem zaprezentuje m.in.: zalewajkę świętokrzyską, pęczotto z grzybami czy lody bazyliowe.
Restauracja Da Vinci zaprezentuje m.in.: śledzia na marynowanych burakach z gorczycą w asyście musu ze śmietany z jabłkami, kaczkę sous vide marynowaną w rozmarynie na muślinowym puree z selera oraz pieczonym selerem w asyście sosu demi glace ze śliwkami czy gruszkę kompresowaną w winie, anyżu i goździkach, pieczoną w chrupiącym cieście z kruszonką czekoladową i sosem waniliowym.
Restauracja Parkowa zaprosi na: szparagi zawijane wędzonym łososiem, nadziewanym serami, polany sosem autorskim, posypane czarnymi oliwkami z cytrynką. Papryczki marynowane w zalewie czosnkowej, faszerowane serkami ziołowymi, tradycyjne żołądki gęsie w sosie z czosnku, cebuli oraz curry, duszone na tłuszczu gęsim z kluskami śląskimi czy szarlotkę z lodami.
Świętokrzyski Dwór Hotel & Restauracja zaprezentuje między innymi: tatara ze śledzia, polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym podane w żeliwnej patelence z domowymi kopytkami i surówką z buraczków na zimno czy tartę ze śliwkami pod słodką kruszonką.