Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki
- 2 l bulionu
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 mniejsze lub jeden duży burak, ok. 350 g
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g kapusty
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- śmietana
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Zagotować bulion, ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do gotującego się bulionu.
Cebule pokroić w kostkę, marchew i 1,5 buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poszatkować kapustę. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulkę na złoto, dodać marchew, lekko poddusić. Później dołożyć starte buraki i dusić razem 8-10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny i jeszcze chwile podsmażyć.
Przełożyć warzywa do bulionu, dołożyć połówkę buraka, kapustę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gotujemy razem do miękkości kapusty i ziemniaków. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem śmietany i posypujemy zieleniną.
Smacznego!