Przepis pochodzi z konkursu „Danie od sąsiada”, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej
Składniki
- 2 l bulionu
- 4 ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More
- 2 marchewkiMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More
- 1 cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
- 2 mniejsze lub jeden duży burakChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More, ok. 350 g
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- śmietana
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Zagotować bulion, ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More pokroić w kostkę i dodać do gotującego się bulionu.
Cebule pokroić w kostkę, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More i 1,5 burakaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Poszatkować kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More. Na łyżce oliwy podsmażyć cebulkę na złoto, dodać marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, lekko poddusić. Później dołożyć starte burakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More i dusić razem 8-10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny i jeszcze chwile podsmażyć.
Przełożyć warzywa do bulionu, dołożyć połówkę burakaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More, kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gotujemy razem do miękkości kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More i ziemniaków. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem śmietany i posypujemy zieleniną.
Smacznego!