101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

W czym może pomóc jarzębina? [PRZEPIS]

Magdalena Galas-KlusekPrzezMagdalena Galas-Klusek
19 września 2022
w AKTUALNOŚCI, PORADY I ZALECENIA
0
Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

Śpiewała o niej Sława Przybylska, a także pieśniarze ludowi – najpiękniejsza jesienią czerwona jarzębina jest też cennym lekarstwem. 

Lilia Kowalewska, ziołoznawca i zielarka informuje, że jarzębinę można już zbierać z drzew, ale jeżeli poczekamy do pierwszych przymrozków, to będzie gotowa do spożycia.

– Obecnie zebraną jarzębinę należy przemrozić w zamrażalniku przez co najmniej 24 do 40 godzin, żeby straciła swoją goryczkę. Po przemrożeniu będzie się nadawała na soki i konfitury – radzi.

Warto jarzębinę dołączyć do swojej apteczki i spiżarni bo, jak dodaje zielarka, zaopatruje organizm w witaminy i składniki mineralne.

– Zapobiega biegunkom, wzmacnia odporność, a także pomaga przy hemoroidach i w uszczelnianiu naczyń krwionośnych, poprawia działanie układu trawiennego. To naprawdę cenne zioło – przekonuje Lilia Kowalewska. I zachęca do robienia przetworów z jarzębiny.

-Dżemy z jarzębiny idealnie smakują z mięsami, ale też na słodko, z naleśnikami. Warto dodać do dżemu jabłko lub gruszkę, które idealnie komponują się z cierpką jarzębiną – zdradza.

Jarzębiny nie powinno się jeść na surowo. Po obróbce termicznej nie traci swoich leczniczych właściwości.

Dżem z jarzębiny i jabłek

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców jarzębiny
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania

Jarzębinę opłukać i zamrozić na 24 godziny i po wyjęciu z zamrażalnika przełożyć do rondla, wlać wodę i gotować pod przykryciem, aż zacznie pękać. Wtedy dodać cukier i dalej podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Umyte, obrane i pokrojone jabłka dodać do rondla z gotującą się masą. Gdy owoce staną się szkliste, zdjąć z ognia, przełożyć do słoików. Pasteryzować 30 min w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza.

Tagi: jarzębinakulinariaLilia Kowalewskaporadysuperfoods
Poprzedni wpis

Święto plonów szkoły rolniczej w Sandomierzu

Następny wpis

Działa przeciwzapalnie i wspomaga odchudzanie. Nadchodzi czas dyni

Magdalena Galas-Klusek

Magdalena Galas-Klusek

Redakcja Informacji, dziennikarz Radia Kielce

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025
Następny wpis
Czas na dynię

Działa przeciwzapalnie i wspomaga odchudzanie. Nadchodzi czas dyni

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.