101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Zakwas z buraków

PrzezMarzena Smoręda
27 stycznia 2023
w KULINARIA
Zakwas z buraków / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Zakwas z buraków / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


BurakiChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More znane były już za Piastów. Zgodnie z legendą, kmieć Piast, urządzając postrzyżyny syna, częstował gości wszystkim, co nadawało się na wystawną biesiadę, a więc mięsami, rybami, grzybami i burakami właśnie. W bogatych domach warzywo było dodatkiem wnoszącym na stoły i podziwianym za żywy kolor. W biednych natomiast niejednokrotnie tworzyło cały posiłek. „Chłopi i ubodzy rzemieślnicy nie jedzą ani mięsa, ani warzyw, oprócz burakówChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More i pasternaku” – czytamy w „Historii polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje”. W średniowieczu czerwony burakChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More używany był jako coś na wzór leku. Kwas lub sok z niego pito z myślą o zbiciu gorączki, rozprawieniu się z bólem głowy albo innymi skutkami zbyt intensywnych hulanek. BurakiChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More były chętnie spożywane przez mieszkańców dawnej wsi koneckiej. Jest to jedno z warzyw, które stanowiło bazę większości dań. BurakiChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More były tanie i uprawiane właściwie w każdym gospodarstwie, chociażby ze względu na ich właściwości lecznicze. Przygotowywanie kiszonek z burakówChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More to tradycja ziemi koneckiej.

Zakwas z buraków

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 1/2 kg burakówChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More
  • 2 szklanki wody przefiltrowanej lub przegotowanej o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżki soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu

Sposób przygotowania

Wyparzyć duży słój. BurakiChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More obrać, pokroić na grubsze plastry i układać warstwami, przekładając czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być burakiChrzan / Fot. WikipediaChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More. W ostudzonej wodzie rozpuścić sól i zalać tym roztworem warzywa, tak aby całe były nią pokryte. Przykryć naczynie i odstawić w ciepłe, zacienione miejsce na 5 do 7 dni. Po tym czasie zakwas przecedzić, przelać do wyparzonych butelek i trzymać w lodówce. Jeśli warzywa zaczną wypływać, to należy dociążyć je talerzykiem. Zakwas obserwować. Jeżeli ząbek czosnku wypłynie, to należy go odłowić czystą łyżką i wyrzucić, ponieważ to może być powodem pleśnienia.

Przepis podało Koło Gospodyń Wiejskich w Przybyszowach.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij74Tweet47Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.