Gospodynie były bardzo praktyczne, bowiem ziemniaki można było przygotować wcześniej, aby w święta nie wykonywać żadnych brudnych prac. Moczenie w serwatce sprawiało, że nie ciemniały. Wpływa to również na ich smak. Upieczone ziemniaki nie rozpadały się i były chrupiące.
Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Zapiekane ziemniaki moczone w serwatce
Wydrukuj przepisSkładniki
- Ziemniaki, serwatka, mąka, sól, pieprz, smalec do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania
Surowe ziemniaki pokroić w grubą kostkę, namoczyć na 12 godzin w serwatce. Następnie wyjąć je, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, przełożyć na blachę wysmarowaną smalcem i upiec w piekarniku (dawniej robiono to w piecu). Ziemniaki w takiej postaci przygotowywano najczęściej na święta i podawano je z duszonymi żeberkami z cebulą oraz zasmażaną kapustą.