101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Zapiekane ziemniaki moczone w serwatce

PrzezMarzena Smoręda
2 marca 2023
w KULINARIA

Gospodynie były bardzo praktyczne, bowiem ziemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More można było przygotować wcześniej, aby w święta nie wykonywać żadnych brudnych prac. Moczenie w serwatce sprawiało, że nie ciemniały. Wpływa to również na ich smak. Upieczone ziemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More nie rozpadały się i były chrupiące.

Zapiekane ziemniaki moczone w serwatce / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Zapiekane ziemniaki moczone w serwatce / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Zapiekane ziemniaki moczone w serwatce

Wydrukuj przepis

Składniki

  • ZiemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More, serwatka, mąka, sól, pieprz, smalec do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania

Surowe ziemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More pokroić w grubą kostkę, namoczyć na 12 godzin w serwatce. Następnie wyjąć je, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące, przełożyć na blachę wysmarowaną smalcem i upiec w piekarniku (dawniej robiono to w piecu). ZiemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More w takiej postaci przygotowywano najczęściej na święta i podawano je z duszonymi żeberkami z cebulą oraz zasmażaną kapustą.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij72Tweet45Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.