Składniki
- 4-5 litrów wody
- 1 kg kwaszonej kapusty
- 5-6 ziemniaków
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek słoniny
- 5-6 łyżek maki pszennej
- majeranek
- kminek
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- liście laurowe
- ziele angielskie
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy. Jednocześnie w drugim garnku gotujemy kapustę na wolnym ogniu. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodajemy do nich starte na dużych oczkach: marchew, pietruszkę, 1 cebulę oraz 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Wszystko gotujemy przez kilka minut (do 10). W tym czasie drugą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na słoninie, a następnie wlewamy do zupy. Robimy również zasmażkę z mąki i tłuszczu (smalec lub masło). Zasmażkę małymi łyżeczkami dodajemy do zupy ciągle mieszając, na koniec dodajemy do smaku sól, pieprz, kminek i majeranek oraz wedle upodobania natkę pietruszki. Zarzucka jest również smaczna na drugi dzień, ale należy ją podgrzewać tak, aby jej nie zagotować, gdyż w zagotowanej twardnieją ziemniaki.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej