Składniki
- 4-5 litrów wody
- 1 kg kwaszonej kapustyKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More
- 5-6 ziemniaków
- 2 cebule
- 1 marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More
- 1 pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More
- kawałek słoniny
- 5-6 łyżek maki pszennej
- majeranek
- kminek
- sól, pieprz
- natkaPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More
- liście laurowe
- ziele angielskie
Sposób przygotowania
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More kroimy w kostkę i gotujemy. Jednocześnie w drugim garnku gotujemy kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More na wolnym ogniu. Gdy ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More będą prawie miękkie, dodajemy do nich starte na dużych oczkach: marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, pietruszkę, 1 cebulę oraz 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Wszystko gotujemy przez kilka minut (do 10). W tym czasie drugą cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na słoninie, a następnie wlewamy do zupy. Robimy również zasmażkę z mąki i tłuszczu (smalec lub masło). Zasmażkę małymi łyżeczkami dodajemy do zupy ciągle mieszając, na koniec dodajemy do smaku sól, pieprz, kminek i majeranek oraz wedle upodobania natkę pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More. Zarzucka jest również smaczna na drugi dzień, ale należy ją podgrzewać tak, aby jej nie zagotować, gdyż w zagotowanej twardnieją ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej