Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Przepis na tą potrawę został odtworzony w 2012 r. podczas jednego ze spotkań z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Odrowążku (gmina Bliżyn). Takie prazoki dawniej były często przygotowywane. Później nowoczesne, bardziej wykwintne potrawy wyparły te proste, ale jakże smaczne. Na spotkaniu starsze gospodynie przypominały sobie, jak kiedyś je przygotowywały. Każda dodała od siebie coś innego. Rezultatem tego spotkania było przyrządzenie żelaznych prazoków. Wszystkim bardzo smakowały. Przepis został spisany i ocalony od zapomnienia.
Żelazne prazoki
Wydrukuj przepisSkładniki
- 2 kg ziemniaków, sól
- Okrasa: słonina, cebula
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, z czego 1 kg ugotować, a drugi zetrzeć na drobnej tarce do ziemniaków. Wycisnąć je w lnianym woreczku. Powstały sok po odstaniu odlać, a pozostawić osiadły na dnie krochmal. Do ugotowanych, odcedzonych i utłuczonych gorących ziemniaków włożyć starte oraz krochmal. Mieszać je ze sobą, ugniatając tłuczkiem. Postawić na płycie kuchennej na małym ogniu, posolić i dalej prażyć od czasu do czasu mieszając tłuczkiem do momentu, aż przestanie być wyczuwalna surowizna. Gorące wyłożyć na talerz, pokrasić dobrymi skwarkami (mogą być z cebulką). Spożywać jako samodzielne danie lub z dodatkami.