101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Żelazne prazoki

PrzezMarzena Smoręda
20 lutego 2023
w KULINARIA

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.


Żelazne prazoki / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Żelazne prazoki / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Przepis na tą potrawę został odtworzony w 2012 r. podczas jednego ze spotkań z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Odrowążku (gmina Bliżyn). Takie prazoki dawniej były często przygotowywane. Później nowoczesne, bardziej wykwintne potrawy wyparły te proste, ale jakże smaczne. Na spotkaniu starsze gospodynie przypominały sobie, jak kiedyś je przygotowywały. Każda dodała od siebie coś innego. Rezultatem tego spotkania było przyrządzenie żelaznych prazoków. Wszystkim bardzo smakowały. Przepis został spisany i ocalony od zapomnienia.

Żelazne prazoki

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 2 kg ziemniaków, sól
  • Okrasa: słonina, cebulaCebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More

Sposób przygotowania

ZiemniakiZiemniakZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More obrać, z czego 1 kg ugotować, a drugi zetrzeć na drobnej tarce do ziemniaków. Wycisnąć je w lnianym woreczku. Powstały sok po odstaniu odlać, a pozostawić osiadły na dnie krochmal. Do ugotowanych, odcedzonych i utłuczonych gorących ziemniaków włożyć starte oraz krochmal. Mieszać je ze sobą, ugniatając tłuczkiem. Postawić na płycie kuchennej na małym ogniu, posolić i dalej prażyć od czasu do czasu mieszając tłuczkiem do momentu, aż przestanie być wyczuwalna surowizna. Gorące wyłożyć na talerz, pokrasić dobrymi skwarkami (mogą być z cebulką). Spożywać jako samodzielne danie lub z dodatkami.

Tagi: kulinariaŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracjiŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij73Tweet46Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.