101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 20 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Ziemniak ziemniakowi nierówny. W Świętokrzyskiem trwają wykopki

Marzena SmorędaPrzezMarzena Smoręda
12 września 2022
w AKTUALNOŚCI, PORADY I ZALECENIA
0
Ziemniaki droższe w skupach i na targowiskach. O ile zdrożały?

Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

586
Udostępnienia
3.3k
Wyświetlenia

Uprawy ziemniaków na polach naszego regionu, w zależności od posadzonej odmiany tej popularnej i smacznej bulwy, zbierane są głównie we wrześniu. Gdzie kupować i jak poznać dobre ziemniaki oraz jak wykorzystać je w kuchni?

Ziemniak to warzywo, które niejednego może zaskoczyć. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że w Polsce stanowi on główne źródło witaminy C. Kryje też w sobie błonnik i białko oraz cenne dla człowieka składniki mineralne. Przede wszystkim jest jednak smaczny i chętnie wykorzystywany w kuchni.

Można wyróżnić trzy typy ziemniaków.

Typ A – to ziemniaki sałatkowe, twarde, nie rozpadają się, mają dużą wilgotność i małą zawartości skrobi. Najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla. Te cechy posiadają takie odmiany ziemniaków, jak: Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.

Typ B – to tzw. ziemniaki ogólnoużytkowe, uniwersalne o średniej twardości, nierozsypujące się w gotowaniu, które przy końcu tego procesu stają się kruche, przy smażeniu zaś miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Można z nich zrobić frytki, czipsy czy placki ziemniaczane, kartofelki z wody oraz nadają się do zup. Doskonałe są do duszenia i gotowania. Te cechy posiadają takie odmiany ziemniaków, jak: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante.

Typ C – to ziemniaki mączyste, zawierające więcej skrobi i łatwo rozpadające się w obróbce termicznej. Maja jasny i sypki miąższ. Są doskonałe na babki, farsze, kluski, purée, placki, pyzy, kopytka. Te cechy posiadają takie odmiany ziemniaków, jak: Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i nowa odmiana Gustaw.

Uwaga! Jeśli nie wiemy, jaką odmianę oferuje sprzedawca, można przeprowadzić test: kroimy kartofel w poprzek na pół i przez chwilę pocierajmy o siebie połówki. Jeżeli pokaże się woda, są to ziemniaki twarde, raczej na sałatki, zapiekanki czy do smażenia. Gdy obie połówki kleją się do siebie, nadają się na kluski, pyzy lub puree.

Jak kupować ziemniaki?

Najlepiej kupować je od znanego, sprawdzonego dostawcy. Gdy nie ma takiej możliwości, uwagę należy zwrócić na wygląd bulw. Nie mogą być uszkodzone, chore lub nadgniłe, bo ziemniaki będą się szybko psuły. Skórka powinna być gładka, a miąższ o jednolitej barwie.

Należy wybierać raczej jasne bulwy, ciemna skórka może świadczyć o intensywnym nawożeniu, czyli dużej zawartości azotanów.

Zazielenia bulw świadczy o zbyt długim wystawieniu ich na działanie światła, przez co mają podwyższoną zawartość solaniny. Takie bulwy należy odrzucać, bo substancja ta nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych.

Nie należy kupować ziemniaków kiełkujących, bo w kiełkach najbardziej kumulują się toksyczne związki podejrzewane o właściwości rakotwórcze.

Tagi: poradywarzywaziemniaki
Poprzedni wpis

Czas na mirabelkę. Popularna śliwa jest łatwa w uprawie

Następny wpis

W Kielcach rozpoczynają się obrady Europejskiego Parlamentu Wiejskiego. To polska premiera tego wydarzenia

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Poziomki / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Nadszedł czas na poziomki

PrzezMarzena Smoręda
20 czerwca 2025

Nadszedł czas na poziomki.

Czytaj więcejDetails
I Świętokrzyski Festiwal Kultury Ludowej / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Bezpłatne webinaria, wystawy, spotkania literackie i pokaz mody w Muzeum Wsi Kieleckiej

20 czerwca 2025
Boże Ciało. Procesja. / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Na Boże Ciało siej proso śmiało

18 czerwca 2025

Wiosna inna niż wszystkie dla pszczół

18 czerwca 2025
Następny wpis
Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

W Kielcach rozpoczynają się obrady Europejskiego Parlamentu Wiejskiego. To polska premiera tego wydarzenia

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.