Składniki
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 100 g żółtego sera
- 1 cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany
- koperKoper ogrodowy (Anethum graveolens L.) – gatunek rośliny ... More
- szczypiorekCzosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem (Alli... More
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More po ugotowaniu przekręcić przez maszynkę do mielenia, dodać starty na tarce żółty ser, żółtka jajek, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę.
Te składniki wymieszać i na koniec dodać do nich białka ubite na pianę. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez ok. 40 minut.
Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyskie smaki”, wydanej przez Muzeum Wsi Kieleckiej