Bogata w witaminy i mikroelementy oraz błonnik pietruszka korzeniowa to jeden z ulubionych składników polskiej kuchni. Warto wykorzystać ją nie tylko jako bazę do zup, ale także ich główny składnik. Jak ugotować pyszną i zdrową zupę z pietruszki?
Składniki: 4 duże korzenie pietruszki, 1 mały seler, 3 korzenie pasternaku, natka pietruszki, 1 duża cebula, 3 małe gruszki, 100 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka masła, 600 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania: Obierz pietruszkę, seler, pasternak, cebulę oraz gruszki. Warzywa korzeniowe pokrój w grubą kostkę, a gruszki w paski. Na rozgrzanym maśle smaż pietruszkę, seler oraz pasternak przez ok. 15 minut. Następnie dodaj cebulę i gruszki. Całość podgrzewaj do momentu zeszklenia się cebuli. Warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, a na końcu zmiksuj. Dodaj jogurt naturalny oraz przyprawy. Całość wymieszaj i podawaj z posiekaną natką pietruszki.