Aż o 44 proc. zdrożała w ostatnim tygodniu pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More na giełdzie owocowo-warzywnej w Sandomierzu. W handlu hurtowym za kilogram korzeni pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More płaci się teraz od 6 do 7 złotych za kilogram, podczas gdy na początku grudnia jej cena wynosiła 4-5 złotych, a w listopadzie 3 złote za kilogram.
PietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. Jesienią w naszym regionie rynek hurtowy warzyw proponował korzeń pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More w cenie 3 złotych za kilogram. W grudniu cena tego warzywa wystrzeliła w górę, aby przed świętami notować kolejne wzrosty cen. Obecnie za kilogram pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More zapłacić trzeba w hurcie już od 6 do 7 złotych.
PietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More na polskich stołach pojawiła się dopiero w XVI wieku. Obecnie stanowi jedną z podstawowych roślin przyprawowych powszechnie uprawianych w naszym kraju. Korzeń pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More najbardziej znany jest jako składnik włoszczyzny. To na jej bazie przygotowuje się wywary do zup. Oprócz właściwości smakowych pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More ma również szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wykorzystuje się zarówno jej liście, jak i korzeń, który jest przede wszystkim dobrym źródłem witaminy C. Dostarcza również witaminy A i K oraz kwasu foliowego. Do substancji mineralnych obecnych w pietruszce należy potas. Wraz ze spożyciem korzenia pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More dostarczamy do organizmu także magnez, wapń, fosfor i żelazo. Warzywo jest również dobrym źródłem błonnika.
Korzeń pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More razem z marchewką, selerem i porem wchodzą w skład tzw. włoszczyzny, na bazie której przygotowuje się wywar do zup. Ta część pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More świetnie sprawdza się także jako składnik surówek oraz koktajli lub soków. Pietruszkę można spożywać na surowo lub smażyć na maśle i zapiekać. W formie surowej warto pokroić ją na mniejsze kawałki i podawać z dipem. Korzeń pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More dodaje się do twarożków, potrawek i gulaszy oraz warzywno-makaronowych zapiekanek. Sprawdzi się również do przygotowania purée.
Jako surowiec przemysłowy stosuje się go do produkcji suszu, mrożonek, soków i konserw oraz mieszanek wielowarzywnych. W kuchni zastosowanie znalazł również aromatyczny olej pietruszkowy używany do sosów i dressingów. Korzeń pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More może zastąpić w przepisie selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, pasternak lub rzepę.