Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Zupa pszeniczna
Wydrukuj przepisSkładniki
- 15 dag pszenicy
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 pory
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kopru
- 1/2 główki małej kapusty białej
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Sposób przygotowania
Pszenicę opłukać, zalać zimną wodą, odstawić na noc. Następnie zalać świeżą wodą, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzić. Warzywa oczyścić, pokroić w plasterki por, marchew i łodygi selera. Pietruszkę, seler korzeniowy zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do garnka wlać 1,5 litra wywaru mięsnego, dodać warzywa i przyprawy. Gotować 30 minut. Dodać pszenicę, ponownie zagotować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Na wierzch posypać koperkiem, natką pietruszki oraz łyżeczką wiejskiej śmietany.
Przepis podała: Grażyna Adamczyk – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Skowronianki.