101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 22 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Zupa pszeniczna

PrzezMarzena Smoręda
15 grudnia 2022
w KULINARIA
Zupa pszeniczna / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
Zupa pszeniczna / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Zupa pszeniczna

Wydrukuj przepis

Składniki

  • 15 dag pszenicy
  • 1 marchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More
  • 1 pietruszkaPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More
  • 2 cebule
  • 2 pory
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 pęczek natki pietruszkiPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More
  • 1 pęczek kopru
  • 1/2 główki małej kapustyFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More białej
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sposób przygotowania

Pszenicę opłukać, zalać zimną wodą, odstawić na noc. Następnie zalać świeżą wodą, gotować na wolnym ogniu do miękkości. Odcedzić. Warzywa oczyścić, pokroić w plasterki porPoryPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More i łodygi selera. Pietruszkę, seler korzeniowySeler korzeniowySelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More zetrzeć na tarce, kapustęFot. PixabayKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More poszatkować. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do garnka wlać 1,5 litra wywaru mięsnego, dodać warzywa i przyprawy. Gotować 30 minut. Dodać pszenicę, ponownie zagotować i doprawić do smaku pieprzem i solą. Na wierzch posypać koperkiem, natką pietruszkiPietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More oraz łyżeczką wiejskiej śmietany.

Przepis podała: Grażyna Adamczyk – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Skowronianki.

Tagi: kulinariaŚODRŚwiętokrzyska tradycja źródłem inspiracji
Udostępnij69Tweet43Wyślij

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.