101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 19 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Co ma najwięcej witaminy C?

Co ma najwięcej witaminy C?

Fot. Canva

Najwięcej witaminy C mają głównie warzywa i owoce. W produktach pochodzenia zwierzęcego występuje ona w niewielkiej ilości. Szczególnie zimą warto sięgać po żywność zawierającą tę cenną witaminę. 

Jakie funkcje pełni witamina C w organizmie?

  • wykazuje działanie antyoksydacyjne i neutralizujące działanie wolnych rodników,
  • zwiększa wchłanianie żelaza;
  • poprawia przyswajanie wapnia, przeciwdziała osteoporozie;
  • wpływa na poprawę odporności, skraca czas trwania infekcji;
  • przeciwdziała powstawaniu szkorbutu u dzieci;
  • hamuje rozwój próchnicy;
  • uczestniczy w syntezie kolagenu, wspiera elastyczność stawów i napięcie skóry;
  • aktywuje liczne enzymy;
  • działa uszczelniająco na naczynia krwionośne.

Niedobór witaminy C objawia się szybszą męczliwością, brakiem apetytu oraz bólami stawowo-mięśniowymi. Objawem awitaminozy będzie też zaczerwienienie i krwawienie dziąseł oraz zmiany martwicze prowadzące do wypadania zębów.

W związku z silnym wpływem witaminy C na wchłanianie żelaza, przy jej niedoborze może wystąpić niedokrwistość oraz obniżona odporność organizmu, co wpływa na zapadalność na choroby infekcyjne.

Co zawiera najwięcej witaminy C?

Jeśli chodzi o warzywa, to duża jej ilość znajduje się w natce pietruszki, szpinaku, szczypiorku, warzywach kapustnych, papryce czerwonej i chrzanie.

Szczególnie zasobne w witaminę C są takie owoce jak: czarna porzeczka, owoce cytrusowe i owoce jagodowe. W sezonie można je spożywać na surowo lub w postaci koktajli lub smoothie, a zimą warto sięgać po owoce mrożone.

Przygotowując dania z produktami zawierającymi witaminę C, warto pamiętać, że podczas obróbki cieplnej, gotowania, pieczenia, duszenia i grillowania dochodzi do strat kwasu L-askorbinowego. Dodatkowo owoce i warzywa, jako najbogatsze źródła tej witaminy powinny być chronione przed promieniowaniem UV. W przypadku niewłaściwego przechowywania lub przetwarzania produktów bogatych w witaminę C może dochodzić do strat rzędu 80 procent całkowitej zawartości tego związku.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: awitaminozakwas l-askorbinowyniedobór witaminodpornośćowocerolnictwoŚwiętokrzyskiewarzywawitamina Cwitaminyzdrowie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Mało czasu na wnioski o wymianę trujących dachów

Następny wpis

Pieczeń rzeźnika

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Pieczeń rzeźnika

Pieczeń rzeźnika

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.