25 i 26 listopada odbyła się w Kraśniku kolejna, już osiemnasta edycja konferencji sadowniczej „Jagodowe Trendy 2022”. Podczas konferencji omawiane były różne zagadnienia: dotyczące aktualnej sytuacji na rynku, przyszłości jagodowych, owoców do przemysłu, technologii i nawożenia upraw oraz ochrony roślin i Zielonego Ładu.
Jednym z tematów poruszanych na konferencji była sytuacja polskiego sadownictwa, w tym na rynku jagodowych. Wykład przedstawił Mirosław Maliszewski, Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej.
W związku z kryzysem na rynku jabłekJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More wielu producentów zmienia profil produkcji i zakłada plantacje roślin jagodowych: borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More, truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More, maliny czy jagody kamczackiej. W ostatnich latach obserwuje się w Polsce, w krajach Europy Zachodniej czy też w Stanach Zjednoczonych spadek spożycia jabłekJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More. Wynika to przede wszystkim z konkurencji ze strony owoców innych gatunków, ich dostępnością oraz zwiększonym spożyciem przetworów. Popularne stały się soki NFC lub musy owocowe wyciskane z tubki.
W ostatnich latach wzrasta też spożycie owoców jagodowych. W supermarketach o każdej porze roku możemy spotkać borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More, maliny i truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More, lokalnie jeżyny, jagodę kamczacką, porzeczki, minikiwi, żurawinę czy agrestPorzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.), zwyczajowo nazywana ... More. Owoce jagodowe dostępne są też na lokalnych bazarkach, możemy je znaleźć w jogurtach, deserach. Wykorzystywane są do dekoracji wyrobów cukierniczych, dobrze się prezentują ze względu na bogatą kolorystykę, poza tym odznaczają się dobrym smakiem i walorami odżywczymi. Trendy rynkowe mają wpływ na produkcję tych smacznych owoców, a rosnący popyt kształtuje ceny i wpływa na wzrost podaży. Obserwuje się nowe nasadzenia jagodowych w Europie i na innych kontynentach.
Dużym wyzwaniem w przypadku produkcji jagodowych jest handel i logistyka z nim związana. Owoce jagodowe odznaczają się niską trwałością, muszą być odpowiednio przygotowane do transportu. Aby zachować ich dobrą jakość w pierwszych godzinach po zbiorze muszą być schłodzone i zapakowane do opakowań jednostkowych. Wybór opakowań na ryku jest bardzo duży. Logistycznie najlepiej radzą sobie duże gospodarstwa produkujące borówkę, które dostarczają te smaczne owoce na zagraniczne rynki. TruskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More i maliny dostarczane są do marketów, mniej tych owoców trafia na zachodnie czy odległe rynki. Ograniczeniem wzrostu produkcji owoców jagodowych jest duży koszt i dostępność siły roboczej, szczególnie do zbioru owoców deserowych i to będzie w naszym kraju czynnikiem decydującym o rozwoju tego profilu produkcji.
Obok spożycia świeżych owoców deserowych jest duża konsumpcja przetworów, wśród których są soki, nektary, musy, mrożonki. Bolączką producentów są niskie ceny owoców do przetwórstwa, dobrym rozwiązaniem byłoby zawieranie wieloletnich i uczciwych umów kontraktacyjnych.
Planowane wprowadzenie założeń Zielonego Ładu, który jest elementem rolnictwa zrównoważonego ma na celu identyfikację żywności produkowanej przy ograniczonym zużyciu nawozów mineralnych i pestycydów. Produkcja zdrowych owoców to oczekiwanie wielu osób, którzy nie chcą jeść żywności niewiadomego pochodzenia.
Każdy producent sam musi podjąć właściwą dla siebie decyzję inwestując w nowe lub zakładając kolejne plantacje roślin jagodowych.
Wiesława Kaczorek
Źródło: wykład M. Maliszewskiego, konferencja Jagodowe Trendy 2022, Kraśnik