101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 7 lutego, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

O sytuacji polskiego sadownictwa na konferencji „Jagodowe Trendy 2022”

Jagodowe trendy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Jagodowe trendy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

25 i 26 listopada odbyła się w Kraśniku kolejna, już osiemnasta edycja konferencji sadowniczej „Jagodowe Trendy 2022”. Podczas konferencji omawiane były różne zagadnienia: dotyczące aktualnej sytuacji na rynku, przyszłości jagodowych, owoców do przemysłu, technologii i nawożenia upraw oraz ochrony roślin i Zielonego Ładu.

Jednym z tematów poruszanych na konferencji była sytuacja polskiego sadownictwa, w tym na rynku jagodowych. Wykład przedstawił Mirosław Maliszewski, Prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej.

W związku z kryzysem na rynku jabłekJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More wielu producentów zmienia profil produkcji i zakłada plantacje roślin jagodowych: borówkiBorówka amerykańska / Emilia Sitarska / Radio KielceBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More, truskawkiTruskawki / Fot. PixabayPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More, maliny czy jagody kamczackiej. W ostatnich latach obserwuje się w Polsce, w krajach Europy Zachodniej czy też w Stanach Zjednoczonych spadek spożycia jabłekJabłkoJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More. Wynika to przede wszystkim z konkurencji ze strony owoców innych gatunków, ich dostępnością oraz zwiększonym spożyciem przetworów. Popularne stały się soki NFC lub musy owocowe wyciskane z tubki.

W ostatnich latach wzrasta też spożycie owoców jagodowych. W supermarketach o każdej porze roku możemy spotkać borówkiBorówka amerykańska / Emilia Sitarska / Radio KielceBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More, maliny i truskawkiTruskawki / Fot. PixabayPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More, lokalnie jeżyny, jagodę kamczacką, porzeczki, minikiwi, żurawinę czy agrestAgrestPorzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.), zwyczajowo nazywana ... More. Owoce jagodowe dostępne są też na lokalnych bazarkach, możemy je znaleźć w jogurtach, deserach. Wykorzystywane są do dekoracji wyrobów cukierniczych, dobrze się prezentują ze względu na bogatą kolorystykę, poza tym odznaczają się dobrym smakiem i walorami odżywczymi. Trendy rynkowe mają wpływ na produkcję tych smacznych owoców, a rosnący popyt kształtuje ceny i wpływa na wzrost podaży. Obserwuje się nowe nasadzenia jagodowych w Europie i na innych kontynentach.

Dużym wyzwaniem w przypadku produkcji jagodowych jest handel i logistyka z nim związana. Owoce jagodowe odznaczają się niską trwałością, muszą być odpowiednio przygotowane do transportu. Aby zachować ich dobrą jakość w pierwszych godzinach po zbiorze muszą być schłodzone i zapakowane do opakowań jednostkowych. Wybór opakowań na ryku jest bardzo duży. Logistycznie najlepiej radzą sobie duże gospodarstwa produkujące borówkę, które dostarczają te smaczne owoce na zagraniczne rynki. TruskawkiTruskawki / Fot. PixabayPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More i maliny dostarczane są do marketów, mniej tych owoców trafia na zachodnie czy odległe rynki. Ograniczeniem wzrostu produkcji owoców jagodowych jest duży koszt i dostępność siły roboczej, szczególnie do zbioru owoców deserowych i to będzie w naszym kraju czynnikiem decydującym o rozwoju tego profilu produkcji.

Obok spożycia świeżych owoców deserowych jest duża konsumpcja przetworów, wśród których są soki, nektary, musy, mrożonki. Bolączką producentów są niskie ceny owoców do przetwórstwa, dobrym rozwiązaniem byłoby zawieranie wieloletnich i uczciwych umów kontraktacyjnych.

Planowane wprowadzenie założeń Zielonego Ładu, który jest elementem rolnictwa zrównoważonego ma na celu identyfikację żywności produkowanej przy ograniczonym zużyciu nawozów mineralnych i pestycydów. Produkcja zdrowych owoców to oczekiwanie wielu osób, którzy nie chcą jeść żywności niewiadomego pochodzenia.

Każdy producent sam musi podjąć właściwą dla siebie decyzję inwestując w nowe lub zakładając kolejne plantacje roślin jagodowych.

Wiesława Kaczorek

Źródło: wykład M. Maliszewskiego, konferencja Jagodowe Trendy 2022, Kraśnik

Tagi: Jagodowe TrendyMirosław MaliszewskiZwiązek Sadowników RP
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Zobacz również

Janusz Wojciechowski - unijny komisarz ds. rolnictwa / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
AKTUALNOŚCI

Rezerwa UE dla rolników powinna zostać uruchomiona w ciągu kilku tygodni

PrzezPAP
6 lutego 2023

Unijna rezerwa kryzysowa dla rolników powinna zostać uruchomiona w ciągu kilku tygodni - poinformował w piątek komisarz UE ds. rolnictwa...

Czytaj więcej
Fot. Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Szerszy zakres czynności świadczonych przez pomocnika rolnika – obywatela Ukrainy

6 lutego 2023
05.02.2023. Sulisławice. II Pielgrzymka Sadowników i Ogrodników. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Sadownicy z modlitwą o plony i dobrą cenę

6 lutego 2023
Zaproszenie do udziału w konkursie plastycznym KRUS

Zaproszenie do udziału w konkursie plastycznym KRUS

3 lutego 2023

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.